25 januari in de Euroborg in Groningen. Maak werk van je toekomst

StartFest, het was een mooi festival!

Donderdag 25 januari was de eerste editie van StartFest bij de Euroborg in Groningen! Van 9:00 tot 20:00 uur inspireerden we bezoekers, en misschien wel jou, om kwaliteiten en talenten te ontdekken en wat je hiermee kunt doen. Heb je deze eerste editie gemist? Kijk dan snel op onze agenda wanneer er een StartFest bij jou in de buurt is.

En was je er wel bij? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw mening. Wil je wat vragen voor ons beantwoorden? Klik dan hier en alvast bedankt!

Bekijk hier onze terugblik in beeld!

De eerste editie van StartFest was een groot succes!

Op donderdag 25 januari 2024 heeft het allereerste StartFest plaatsgevonden in de Euroborg in Groningen. Zo’n 90 opleiders, bedrijven, ondernemers en brancheorganisaties gingen in de Euroborg met meer dan 3500 bezoekers in gesprek over wat ze te bieden hebben. Zeker 30% van de bezoekers ging met een vervolgafspraak de deur weer uit.

In festivalsfeer je mogelijkheden ontdekken

StartFest is het grootste werk- en ontwikkelevenement in Noord-Nederland, bestaande uit 12 festivals verspreid over Groningen en Noord-Drenthe.

Werkgevers uit onder meer de zorg, bouw en techniek, zakelijke dienstverlening, horeca en logistiek inspireerden bezoekers door doe-activiteiten om hun kwaliteiten en talenten te ontdekken en wat ze hiermee kunnen doen. Van (meer) gaan werken, een (andere) baan, beginnen met een opleiding, vrijwilligerswerk of beginnen met een oriëntatie. Gidsen stonden klaar om bezoekers op weg te helpen en te ontdekken wat hun talenten en mogelijkheden zijn. Tolken waren aanwezig en zelfs kinderopvang was mogelijk. Alles werd in het werk gesteld om bezoekers op een leuke laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met kansen in onze gemeente.

Er was voor de bezoekers van alles te doen: lassen leren, virtueel door Groningen fietsen, met graafmachines werken, games spelen met een VR-bril, je digitale vaardigheden testen of ontspannen bij straattheater en kledingadvies krijgen van een styliste. Maar je kon ook aan diverse workshops meedoen.

StartFest is de eerste stap richting werk of scholing

Wethouder werk Carine Bloemhoff: “Geweldig om zoveel bezoekers en ondernemers vandaag te zien. Dit is het eerste festival van een reeks van 12 in de hele provincie Groningen en de kop van Drenthe, dus dichtbij de mensen. Het is zien, voelen, meemaken en ontmoeten. Dat is waar het bij deze festivals om draait, om uiteindelijk mensen de stap te laten zetten richting werk of scholing.”

Ongekende talenten

Jörgen Raymann gaf samen met wethouder Carine Bloemhoff de aftrap voor StartFest. Aansluitend nam hij met zijn verhaal mensen mee in waar hij oprecht in gelooft: “Wij moeten mensen nog ontdekken. De arbeidsmarkt heeft heel veel groeibriljanten die ze kunnen ontdekken. Geef ze een kans, haal ze binnen en zorg ervoor dat ze een veilige omgeving hebben om zich te ontwikkelen. En dan ga je zien hoeveel mooie dingen we kunnen ontwikkelen met elkaar.

Bezoekers en bedrijven zijn enthousiast over StartFest

“Ik wist niet dat er zoveel plekken zijn waar je kunt werken. Een goede plek om te beginnen en een beetje een idee te krijgen. Ik heb veel nieuwe dingen gezien. Ik ben met een aantal werkgevers in contact gekomen.” waren reacties die bezoekers gaven. Maar ook bedrijven zijn enthousiast over de eerste editie van StartFest. Niet alleen het aantal maar ook de diversiteit in de bezoekers maakt het tot een succesvolle dag. RDW: “Wij zijn blij verrast want we hebben vandaag meer dan 200 goede, inhoudelijke gesprekken gevoerd. LAVG: “De laagdrempeligheid zorgde ervoor dat iedereen zich welkom voelde.”

Hieronder zie je wat er op het eerste festival te doen was!

De volgende edities van StartFest:

14 maart 2024 (Campus Eemsdelta)

14 mei 2024 (TT Circuit Assen)

27 juni 2024 (De Toekomst, Scheemda)

Ontdek en ervaar

Rond de 100 opleiders en bedrijven gaan graag met jou in gesprek over jouw toekomst. Ontdek de kansen voor jouw toekomst, passend bij jouw ontwikkeling. Ontdek en ervaar wat je kan met jouw talenten voor vrijwilligerswerk, werk of opleiding.

Er is zoveel te doen

 • Leer lassen,
 • Werken met een kraan,
 • Games met een VR-bril,
 • Test je talent in een sopstraat van schoonmaakbedrijven,
 • Doe examen in een rolstoelbus,
 • Leer werken met ChatGPT,
 • Doe je een activiteit rondom riolering,
 • Fiets virtueel door Groningen,
 • Doe mee aan een gezondheidsspel,
 • Los een een technische puzzel op,
 • Werk met een naaimachine,
 • Was op een hoogwerker de ramen,
 • Leer fietsspaken maken
 • Leer een mini robot te programmeren.
 • Test hoe je je digitale vaardigheden kunt verbeteren
 • Ontdek welk vrijwilligerswerk bij je past
 • En zoveel meer…

Jouw talent voorop

Hét festival waar alles draait om jouw ontwikkeling en waar het ontdekken van jouw talent een feestje is! Daarom zorgen we dat je goed op weg geholpen wordt door onze medewerkers die overal op StartFest rondlopen. Je kunt ook eerst beginnen met een bezoek aan StartPunt of meteen deelnemen aan een boeiende workshop.

StartPunt

Op het StartPunt kun je meteen in gesprek over jouw passie en talent. Onze mensen helpen je om meer inzicht te krijgen in jouw talent. Zij verwijzen je door of brengen je in contact met partijen, die jou helpen een volgende stap te maken.

Workshops

Laat je inspireren en neem deel aan diverse leuke workshops.
Ontdek hoe je  mentale kracht kunt ontwikkelen, hoe je jouw talent slimmer kunt inzetten, beter kunt presenteren of help anderen als ervaringsdeskundige. Een workshop kost je niets, je hoeft er alleen maar naar toe te gaan. Maak je keuze verderop op deze pagina. Aanmelden vooraf is niet nodig. Dat kan je bij binnenkomst doen.

Jörgen Raymann op StartFest!

Om 11.15 uur neemt Jörgen Raymann je mee in zijn verhaal en gaat met jou in gesprek. Hoe ga je om met tegenslagen, hoe creëer je de juiste mindset, hoe krijg je met zelfleiderschap de sleutel tot succes én hoe kun je je hand als kompas gebruiken?

Voorvertoning van afbeelding

Nog veel meer...

Fun!

Je kunt ontspannen bij optredens van straattheater, krijg je kledingadvies van een styliste, kan je je laten camoufleren en eet je bij een foodtruck.

Kinderopvang

StartFest let ook op de kleintjes! Daarom is er kinderopvang geregeld voor kinderen tot 6 jaar, tussen 10.00 en 18.00 uur. Ze kunnen daar maximaal 2 uur terecht. De opvang wordt aangeboden door De Blokkendoos/Go-Kids uit Alkmaar en kost je helemaal niets. Mail naar startfest@groningen.nl om je kind of kinderen op te geven. Vermeld daarbij je persoonsgegevens, het aantal kinderen, hun leeftijd en de tijd dat je StartFest wilt bezoeken. Wacht niet te lang, want het aantal plekken is niet onbeperkt.

Buster Foodtruck

Buster foodtruck is niet alleen een plek waar heerlijk eten wordt bereid, maar ook een leerwerkplek voor mensen die ervaring willen opdoen in de horeca. Neem een kijkje in de keuken, leer hoe je koffie kunnen zetten als een echte barista!

Plattegrond & activiteiten

Er is veel te ontdekken, te doen te leren op StartFest! Op Plattegrond & Activiteiten StartFest Groningen zie je waar je wat kunt doen. Veel plezier!

Programma

Er is veel te ontdekken, te doen te leren op StartFest. Hieronder de leukste workshops en inspirerende activiteiten waar je gratis naar toe kunt!

Ga! Lekker bewegen

 • Locatie Strook langs het speelveld
 • Tijd Hele dag doorlopend

Langs het veld in de Euroborg kun je deelnemen voetgolf, curling en levensgroot boter, kaas en eieren. Onder begeleiding van echte FC Groningen trainers! Daarna kan je met een frisse blik verder op het StartFest!

 

Fit met FC Groningen

 • Locatie Skybox MIJ FC Groningen
 • Tijd 10:30 - 11:15

Toe aan een gezonder leven en positieve blik op de toekomst? Maak kennis met het inspirerende leefstijl- en gezondheidsprogramma van FC Groningen. Deelnemers krijgen handvatten aangereikt om een stap in de juiste richting te zetten.

Jouw Netwerk Vergroten!

 • Locatie Vastgoedlounge
 • Tijd 10:30 - 11:15

Wat is netwerken en hoe kun je je eigen netwerk voor jouw laten werken? Iedereen heeft een netwerk, zet het in om stappen te zetten en je kwaliteiten verder te ontwikkelen.

Ondernemen (n)iets voor jou?

 • Locatie Boerenbox
 • Tijd 10:30 - 11:15

Wat heb jij nodig om te starten als zelfstandig ondernemer? Tijdens deze workshop kom je er achter of jij de juiste vaardigheden en kwaliteiten hebt om te starten met een onderneming. Kijk met een kritische blik naar jezelf!

 

Versterk je mentale weerbaarheid

 • Locatie Kleedkamer
 • Tijd 11:00 - 12:30

Hoe werkt topscheidsrechter Jochem Kamphuis aan zijn eigen stressbestendigheid en flexibiliteit? Een inkijkje in de wereld van het topvoetbal en tips waar je meteen mee aan de slag kunt!

Doorbreek je patroon met Mental Core!

 • Locatie Perskamer
 • Tijd 11:00 - 11:45

Ben je klaar om dieper in jezelf te duiken, je gedragspatronen te doorbreken en een positieve verandering in je leven aan te brengen? Dan is deze workshop precies wat jij nodig hebt!

 

 

Jörgen Raymann

 • Locatie Club 1971
 • Tijd 11.15 - 12.00

Jörgen Raymann neemt je mee in zijn verhaal en gaat met jou in gesprek: hoe ga je om met tegenslagen, hoe creëer je de juiste mindset, hoe krijg je met zelfleiderschap de sleutel tot succes én hoe kun je je hand als kompas gebruiken?

Beter leren met Breinleren!

 • Locatie Skybox gem. Groningen
 • Tijd 11:30 - 12:30

Leren kun je leren! Ontdek wat er in je brein gebeurt als je leert. En maak er slim gebruik van. Ga breinleren!

Inspireren, zien en richting geven

 • Locatie Vastgoedlounge
 • Tijd 11:45 - 12:15

Gemiddeld besteed je zo’n 20% van je leven aan werken. Het is dan ook uitermate belangrijk dat je voldoening uit je werk haalt en het leuk vindt. Laat je inspireren, ontdek wie je bent en wat er bij jou past.

Zet jezelf op de kaart!

 • Locatie Boerenbox
 • Tijd 12:00 - 13:30

De gunfactor wordt bepaald in de eerste paar seconden van een contact. In deze workshop krijg je handvatten en persoonlijk advies voor een zelfverzekerder en overtuigender houding, waardoor je overtuigingskracht toeneemt.

Doorbreek je patroon met Mental Core!

 • Locatie Perskamer
 • Tijd 12:00 - 12:45

Ben je klaar om dieper in jezelf te duiken, je gedragspatronen te doorbreken en een positieve verandering in je leven aan te brengen? Dan is deze workshop precies wat jij nodig hebt!

 

Cultuurschok

 • Locatie Arjen Robben Lounge
 • Tijd 12:00 - 12:45

Voorbereiding voor alle nieuwkomers op de nederlandse arbeidsmarkt.

Jouw Netwerk Vergroten

 • Locatie Vastgoedlounge
 • Tijd 12:45 - 13:00

Wat is netwerken en hoe kun je je eigen netwerk voor jouw laten werken? Iedereen heeft een netwerk, zet het in om stappen te zetten en je kwaliteiten verder te ontwikkelen.

Fit met FC Groningen

 • Locatie Skybox MIJ FC Groningen
 • Tijd 13:00 - 13:45

Toe aan een gezonder leven en positieve blik op de toekomst? Maak kennis met het inspirerende leefstijl- en gezondheidsprogramma van FC Groningen. Deelnemers krijgen handvatten aangereikt om een stap in de juiste richting te zetten.

Verleiden en overtuigen doe je zo!

 • Locatie Skybox gem. Groningen
 • Tijd 13:00 - 14:00

Leer hoe je op een respectvolle en toegankelijke wijze invloed kunt uitoefenen. Je leert anderen beter te overtuigen en ontdekt hoe je daarbij gebruikmaakt van je persoonlijkheid.  Zo haal je het beste uit jezelf en anderen naar boven.

Versterk je mentale weerbaarheid

 • Locatie Kleedkamer
 • Tijd 13:00 - 14:30

Hoe werkt topscheidsrechter Jochem Kamphuis aan zijn eigen stressbestendigheid en flexibiliteit? Een inkijkje in de wereld van het topvoetbal en tips waar je meteen mee aan de slag kunt!

Doorbreek je patroon met Mental Core!

 • Locatie Perskamer
 • Tijd 13:00 - 13:45

Ben je klaar om dieper in jezelf te duiken, je gedragspatronen te doorbreken en een positieve verandering in je leven aan te brengen? Dan is deze workshop precies wat jij nodig hebt!

Stralend succes! Sta in je kracht!

 • Locatie Arjen Robben Lounge
 • Tijd 13:00 - 13:45

Tijdens deze workshop kom jij erachter of jij écht blij wordt van hetgeen wat je doet, wat je energie kost en wat je kunt doen om te leven naar wat jij belangrijk vindt. En zet samen met ons de eerste stap naar je volgende doel.

Het is hier toch geen Kleuterklas?

 • Locatie Club 1971
 • Tijd 13:30 - 14:15

Of juist wel? Out of the box denken. Ontwikkel je probleemoplossend vermogen. Denken en doen als een kleuter. Ontdek de (oplossings)kracht van het kinderbrein!

 

Presenteer je talent in 60 seconden!

 • Locatie Perskamer
 • Tijd 14:00 - 14:45

Of je nu wilt schitteren tijdens een sollicitatiegesprek of gewoon zelfverzekerder wilt overkomen in sociale situaties, deze workshop is voor jou! Doe mee en zet de eerste stap naar een zelfverzekerde en overtuigende presentatie!

Zet jezelf op de kaart!

 • Locatie Boerenbox
 • Tijd 14:00 - 15:30

De gunfactor wordt bepaald in de eerste paar seconden van een contact. In deze workshop krijg je handvatten en persoonlijk advies voor een zelfverzekerder en overtuigender houding, waardoor je overtuigingskracht toeneemt.

Inspireren, zien en richting geven

 • Locatie Vastgoedlounge
 • Tijd 14:00 - 14:30

Gemiddeld besteed je zo’n 20% van je leven aan werken. Het is dan ook uitermate belangrijk dat je voldoening uit je werk haalt en het leuk vindt. Laat je inspireren, ontdek wie je bent en wat er bij jou past.

 

Communiceren, dat doe je zo!

 • Locatie Arjen Robben Lounge
 • Tijd 14:00 - 14:45

De workshop gaat over effectief communiceren en geeft inzicht in ieders voorkeursstijl van conflicthantering. Hoe kan ik mijn doelen bereiken?

Ontwikkelspel Ganzenbord

 • Locatie Club 1971
 • Tijd 14:15 - 15:00

Creëer inzicht in je eigen ontwikkelpad. Waar liggen jouw uitdagingen, wat wordt je eerste stap en welke hulpbron kun je hierbij inzetten?

 

Fit met FC Groningen

 • Locatie Skybox MIJ FC Groningen
 • Tijd 14:15 - 15:00

Toe aan een gezonder leven en positieve blik op de toekomst? Maak kennis met het inspirerende leefstijl- en gezondheidsprogramma van FC Groningen. Deelnemers krijgen handvatten aangereikt om een stap in de juiste richting te zetten.

Inspireren, zien en richting geven

 • Locatie Vastgoedlounge
 • Tijd 14:45 - 15:15

Gemiddeld besteed je zo’n 20% van je leven aan werken. Het is dan ook uitermate belangrijk dat je voldoening uit je werk haalt en het leuk vindt. Laat je inspireren, ontdek wie je bent en wat er bij jou past.

Het is hier toch geen Kleuterklas?

 • Locatie Club 1971
 • Tijd 15:00 - 15:45

Of juist wel? Out of the box denken. Ontwikkel je probleemoplossend vermogen. Denken en doen als een kleuter. Ontdek de (oplossings)kracht van het kinderbrein!

Slim Leven Positieve Gezondheidsspel

 • Locatie Skybox gem. Groningen
 • Tijd 15:00 - 15:45

Krijg op een leuke manier inzicht in je eigen levensstijl. Leer bewuste keuzes maken en meer regie over je eigen leven te krijgen. Het spel zorgt niet alleen voor inzichten maar ook voor plezier en verbinding met mededeelnemers.

Cultuurschok

 • Locatie Arjen Robben Lounge
 • Tijd 15:00 - 15:45

Voorbereiding voor alle nieuwkomers op de nederlandse arbeidsmarkt.

Intuïtie als kompas

 • Locatie Vastgoedlounge
 • Tijd 15:30 - 16:30

Het Levensbord®️ is een mix van kleurenpsychologie, de archetypes van Carl Jung en de mystiek van niet geankerde symbolen. Je intuitieve intelligentie wordt geactiveerd en versnelt het verkrijgen van nieuwe inzichten.

Ontdek jouw mogelijkheden in het onderwijs

 • Locatie Boerenbox
 • Tijd 16:00 - 17:00

Ga in gesprek met verschillende mensen uit het onderwijs en oriënteer je op jouw mogelijkheden.

Ervarings- deskundigheid

 • Locatie Skybox gem. Groningen
 • Tijd 16:00 - 16:45

In deze workshop ontdek je hoe het delen van je persoonlijke ervaringen jouw leven verrijkt. En anderen verder helpt en inspireert voor een toekomst met een lach.

Communiceren, dat doe je zo!

 • Locatie Arjen Robben Lounge
 • Tijd 16:00 - 16:45

De workshop gaat over effectief communiceren en geeft inzicht in ieders voorkeursstijl van conflicthantering. Hoe kan ik mijn doelen bereiken?

Slim Leven Positieve Gezondheidsspel

 • Locatie Skybox gem. Groningen
 • Tijd 17:00 - 17:45

Krijg op een leuke manier inzicht in je eigen levensstijl. Leer bewuste keuzes maken en meer regie over je eigen leven te krijgen. Het spel zorgt niet alleen voor inzichten maar ook voor plezier en verbinding met mededeelnemers.

Laat je stem horen

 • Locatie Club 1971
 • Tijd 15:45 -16:15

Ontdek meer over jezelf door je stem in te zetten.

Ontwikkelspel Ganzenbord

 • Locatie Club 1971
 • Tijd 16:15 - 17:00

Creëer inzicht in je eigen ontwikkelpad. Waar liggen jouw uitdagingen, wat wordt je eerste stap en welke hulpbron kun je hierbij inzetten?

 

Intuïtie als kompas

 • Locatie Vastgoedlounge
 • Tijd 17:00 - 18:00

Het Levensbord®️ is een mix van kleurenpsychologie, de archetypes van Carl Jung en de mystiek van niet geankerde symbolen. Je intuitieve intelligentie wordt geactiveerd en versnelt het verkrijgen van nieuwe inzichten.

Presenteer je talent in 60 seconden!

 • Locatie Perskamer
 • Tijd 16:00 - 16:45

Of je nu wilt schitteren tijdens een sollicitatiegesprek of gewoon zelfverzekerder wilt overkomen in sociale situaties, deze workshop is voor jou! Doe mee en zet de eerste stap naar een zelfverzekerde en overtuigende presentatie!

Ondernemen (n)iets voor jou?

 • Locatie Boerenbox
 • Tijd 17:30 - 18:15

Wat heb jij nodig om te starten als zelfstandig ondernemer? Tijdens deze workshop kom je er achter of jij de juiste vaardigheden en kwaliteiten hebt om te starten met een onderneming. Kijk met een kritische blik naar jezelf!

Laat je stem horen

 • Locatie Club 1971
 • Tijd 17:00 - 17:30

Ontdek meer over jezelf door je stem. ZING!

Ervarings- deskundigheid

 • Locatie Skybox gem. Groningen
 • Tijd 18:30 - 19:15

In deze workshop ontdek je hoe het delen van je persoonlijke ervaringen jouw leven verrijkt. En anderen verder helpt en inspireert voor een toekomst met een lach.

 

Laat je stem horen

 • Locatie Club 1971
 • Tijd 18:00 - 18:30

Ontdek meer over jezelf door je stem in te zetten.

Zin in lesgeven

 • Locatie Vastgoedlounge
 • Tijd 18:30 - 19:30

Maak kennis met het onderwijs en leraarschap en ontdek welke kansen en mogelijkheden er zijn.

Ondernemen (n)iets voor jou?

 • Locatie Boerenbox
 • Tijd 19:00 - 19:45

Wat heb jij nodig om te starten als zelfstandig ondernemer? Tijdens deze workshop kom je er achter of jij de juiste vaardigheden en kwaliteiten hebt om te starten met een onderneming. Kijk met een kritische blik naar jezelf!

Stralend succes! Sta in je kracht!

 • Locatie Arjen Robben Lounge
 • Tijd 18:00 - 18:45

Tijdens deze workshop kom jij erachter of jij écht blij wordt van hetgeen wat je doet, wat je energie kost en wat je kunt doen om te leven naar wat jij belangrijk vindt. En zet samen met ons de eerste stap naar je volgende doel.

Laat je stem horen

 • Locatie Club 1971
 • Tijd 19:00 - 19:30

Ontdek meer over jezelf door je stem. ZING!

De bedrijven die er voor jou zijn

Heb je vragen?